Virheviesti

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/smalldesig/domains/smalldesign.fi/public_html/includes/file.phar.inc).
  • Deprecated function: Unparenthesized `a ? b : c ? d : e` is deprecated. Use either `(a ? b : c) ? d : e` or `a ? b : (c ? d : e)` in include_once() (line 1387 of /home/smalldesig/domains/smalldesign.fi/public_html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Unparenthesized `a ? b : c ? d : e` is deprecated. Use either `(a ? b : c) ? d : e` or `a ? b : (c ? d : e)` in include_once() (line 1387 of /home/smalldesig/domains/smalldesign.fi/public_html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: The behavior of unparenthesized expressions containing both '.' and '+'/'-' will change in PHP 8: '+'/'-' will take a higher precedence in include_once() (line 1387 of /home/smalldesig/domains/smalldesign.fi/public_html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters funktiossa drupal_get_feeds() (rivi 394 tiedostossa /home/smalldesig/domains/smalldesign.fi/public_html/includes/common.inc).

Miksi luomupuuvillaa?

Uskon, että luomupuuvillaiset vaatteet ovat parempia valintoja lapsilleni. Olen huomannut, että meidän lasten iho on ohut ja usein kuiva. Ohut iho läpäisee helpommin haitallisia kemikaaleja, jotka saattavat aiheuttaa esimerkiksi allergioita. Etenkin ihoa vasten tulevat vaatteet haluan mieluiten valita luomupuuvillasta valmistettuna.

Lunonnonmateriaalit ovat parhaita lasten käytössä.

Päällysvaatteissa tärkeintä on niiden toimivuus arjessa: Toppatakin tai -haalarin tulee olla riittävän lämmin sekä tuulen- ja vedenpitävä. Lapsillamme on fleecejä, jotka on valmistettu kierrätetyistä muovipulloista eli eivät ole lähelläkään luonnonmateriaaleja. Näissä vaatteissa yritän kuitenkin valita sen ympäristölle vähemmän haitallisen tuotteen ja mielellään jopa kierrätettynä. Kierrätysvaatteesta pahimmat kemikaalit ovat jo peseytyneet pois ja vaatteen luonnolle aiheuttama kuorma jakautuu useammalle käyttäjälle.

Kyse ei kuitenkaan ole siitä, että ajattelisin luomupuuvillaisen tuotteen olevan aina välttämättä laadukas tai edes tavallista puuvillaa turvallisempi valinta. Uskon, että valitsemalla puuvillasta luomuversion, voin omalta osaltani edistää maapallon hyvinvointia. Voin vaikuttaa terveelliseen ympäristöön ja kestävään kehitykseen maissa, joissa puuvillaa viljellään ja vaatteita tuotetaan. Valinnallani on toivottavasti vaikutusta myös tekstiilituotannossa työskentelevien ihmisten terveyteen, koska esimerkiksi viljelijöiden kemikaalialtistuminen on vähäisempää.

Orgaaninen puuvilla

Pelkkä luomupuuvillan käyttö ei kuitenkaan vielä takaa tuotteen myrkyttömyyttä. Merkitystä on myös sillä, kuinka vaatteet on käsitelty kankaan valmistuksen jälkeen. Sen vuoksi luomupuuvillan lisäksi toivon vaatteiden olevan myös esimerkiksi GOTS tai Öko-Tex® standardin mukaisesti valmistettuja. Näitä standardejahan on monenlaisia ja kuten tavallista, tässäkin asiassa tieto lisää tuskaa aikalailla. Netistä löytyy vaikka kuinka paljon tietoa, josta osa on selkeästi yritysten markkinointimateriaalia ja osa sitten vähän luotettavampaa tietoa. Medialukutaitoa kyllä koetellaan tässä kohtaa toden teolla.

Aihetta tarkemmin tutkittuani voisin hyvin panikoitua esimerkiksi sinisistä, vihreistä ja turkooseista vaatteista ja niiden mahdollisesti sisältämistä raskasmetalleista. Näitä raskasmetalleja saa käyttää edellä mainituissa väreissä jopa GOTS-sertifikaatin saaneissa tuotteissa. Koitan kuitenkin pysyä kohtuudessa - kuten Arvo Ylppö aikoinaan kehotti - ja iloitsen, jos tarvitsemani tuote on sekä terveydelle ja luonnolle edes hieman vähemmän haitallinen. Ja tietenkään meidän kaapeista ei enää koskaan löydy mitään sinistä, vihreää tai turkoosia, heh.

Vaaralliset värit