Virheviesti

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/smalldesig/domains/smalldesign.fi/public_html/includes/file.phar.inc).
  • Deprecated function: Unparenthesized `a ? b : c ? d : e` is deprecated. Use either `(a ? b : c) ? d : e` or `a ? b : (c ? d : e)` in include_once() (line 1387 of /home/smalldesig/domains/smalldesign.fi/public_html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Unparenthesized `a ? b : c ? d : e` is deprecated. Use either `(a ? b : c) ? d : e` or `a ? b : (c ? d : e)` in include_once() (line 1387 of /home/smalldesig/domains/smalldesign.fi/public_html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: The behavior of unparenthesized expressions containing both '.' and '+'/'-' will change in PHP 8: '+'/'-' will take a higher precedence in include_once() (line 1387 of /home/smalldesig/domains/smalldesign.fi/public_html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters funktiossa drupal_get_feeds() (rivi 394 tiedostossa /home/smalldesig/domains/smalldesign.fi/public_html/includes/common.inc).

Miten pidän lastenvaatteet pehmeinä?

Uudet lastenvaatteet ovat ihanan pehmeitä ja sileitä, mutta usein pesujen myötä vaatteiden kangas muuttuu kovaksi ja karheaksi. Monet käyttävät huuhteluainetta pehmentääkseen pyykkiä ja etenkin talvella myös poistaakseen mahdollista kankaiden sähköisyyttä. Panostan lastenvaatteissa muun muassa niiden ekologisuuteen, joten koen, että myös vaatteita pestäessä haluan käyttää mahdollisimman vähän kemikaaleja. Näin ekologiset lastenvaatteet myös pysyvät myrkyttöminä, joten siksi meillä ei käytetä lainkaan synteettisiä huuhteluaineita.

Tiesitkö, että huuhteluaine ei sovellu sellaisille vaatteille, joissa on käytetty elastaania? Huuhteluaine haurastuttaa elastaanikuitua. Myös lasten herkkä iho saattaa ärsyyntyä huuhteluaineen käytöstä. Mikäli toivot pyykkisi pysyvän unelmapehmeänä, voit silittää vaatteet ja mankeloida lakanat pesun jälkeen. Itse en kuitenkaan ole sellainen kodinhengetär, että jaksaisin silittää ja mankeloida viisihenkisen perheemme kaikki pyykit. Sen vuoksi olen etsinyt muita keinoja puhtaan pyykkimme pehmeänä pitämiseen.

Koska en halua käyttää tavallista huuhteluainetta, olen turvautunut vanhaan keinoon lisätä pyykin huuhteluveteen hieman etikkaa (noin 0,5 – 1 dl / pesukerta). Etikka poistaa pyykistä sähköisyyden jättäen pyykin raikkaaksi ja pehmeäksi. Etikka ei kuluta värejä pyykistä, kuten synteettiset huuhteluaineet saattavat tehdä. Itse asiassa etikan sanotaan kirkastavan värejä sekä poistavan tahroja ja kellastumia. Lisäksi etikka on desinfioivaa ja se poistaa pyykistä pesuainejäämät. Ihan huipputuote siis tämä etikka pyykinpesussa.

Aluksi käytin pelkästään tavallista ruokakaupasta ostettavaa etikkaa. Vaikka etikan haju tuntuu selvästi pyykkiä koneesta otettaessa, haju häviää onneksi nopeasti. Meidän esikoinen oli kuitenkin sitä mieltä, että etikkavedellä huuhdellut pyykit haisivat kamalalle. Siksi ilahduin, kun kauppoihin alkoi tulla erilaisia hyväntuoksuisia pyykkietikoita. Pyykkietikasta jää pyykkiin vain hento tuoksu.

Nopealla googlettamisella huomasin, että pyykkietikkaahan voi vallan hyvin valmistaa myös itse. Reseptejä on monenlaisia, mutta tämä resepti ilahdutti tehokkuudellaan – ei veden keittämistä tai jäähdyttämistä ja kaikki ainesosatkin sattuivat löytymään meiltä kotoa valmiina.

Pyykkietikan resepti:

4 dl etikkaa
1 dl vettä
noin 5 tippaa eteeristä öljyä.

Parastahan tässä on se, että nyt voin valita itse haluamani tuoksun. Tällä hetkellä meillä on ollut käytössä piparminttu, joka sopii mielestäni mainiosti puhtaalle pyykille. Tuoksua valitessa kannattaa kuitenkin muistaa, että eteerisistä öljyistä sitrus- sekä havuöljyt haurastuttavat pesukoneen muoviosia ja tiivisteitä, joten niitä ei kannata käyttää.

Sen lisäksi, että pyykkietikalla saa raikasta ja pehmeää pyykkiä, etikka pitää myös huolta itse pesukoneesta. Etikka poistaa pesuainesaostumia ja kalkkijäämiä sekä estää niiden muodostumista.

Marttojen mukaan 2/3 tekstiileistä aiheutuvasta ympäristökuormituksesta syntyy niiden pesun ja huollon yhteydessä. Toisin kuin teollisista pesuaineista, etikka ei kerrytä luontoon kemikaaleja. Pyykkietikka on siis myös luonnollinen ja ekologinen valinta.